8 tips voor een kindvriendelijke tuin

Het is het dilemma van elke ouder. Hoe lok je de kinderen naar buiten, de frisse lucht in, weg van hun elektronische gadgets, zonder de hele tuin in een speeltuin te moeten veranderen? Leeftijd heeft er veel mee te maken. Jonge kinderen willen graag dicht bij hun ouders zijn als ze spelen, oudere kinderen willen graag hun eigen ruimte. 

In een gezin met kinderen verandert de achtertuin al snel van een ontspannen toevluchtsoord naar meer en meer een speelruimte voor kinderen. Met de bal spelen, een speeltoestel met glijbaan en schommel, een speelhuisje, of zelfs met de fiets door de tuin: allerlei nieuwe activiteiten waar je als ouders graag (meer) ruimte voor wilt maken in je tuin. Maar je hoeft natuurlijk je persoonlijke paradijs niet volledig te laten overspoelen door plastic speelgoed en klimstructuren. In dit blog enkele leuke tips waar zowel de kinderen als de volwassenen van zullen genieten.

1. Bouw een klimmuur

Je kunt een kant-en-klare klimmuur kopen om aan een stevige muur te plaatsen, maar je ziet ze ook vaak als onderdeel van een bestaand speeltoestel. Heb je niet genoeg ruimte voor een groot speeltoestel? Maak dan heel eenvoudig en snel je eigen klimwand met onze onderdelen voor een klimwand. Zorg ervoor dat je een stevige muur kiest en schroef de klimstenen op verschillende punten vast en spelen maar.

Klimstenen op houten muur

2. Speelhuisje

Met een speelhuisje koop je tegelijkertijd een schuilplaats voor de wat oudere kinderen, waar ze met hun vrienden kunnen rondhangen, weg van de volwassenen. Als er een boom in je tuin staat die groot en stevig genoeg is, kun je er een boomhut van maken. Bespaar geld door gerecyclede materialen te gebruiken en laat de kinderen helpen met bouwen en verven.

3. Creëer verschillende speelmogelijkheden

Een manier om je kind geïnteresseerd te houden in het buitenspelen, is door verschillende speelmogelijkheden aan te bieden. De beste manier om dit te doen is door verschillende dingen voor kinderen te creëren om te ontdekken en van te genieten, zoals glijbanen, schommels, speeltoestellen, zandbakken, speelhuisjes. Je kunt zelfs tunnels of touwparcoursen toevoegen! Zo geef je kinderen van alle leeftijden de kans om in hun eigen tempo nieuwe dingen te ontdekken en te leren.

4. Geef de speeltuin een specifieke sfeer

De sfeer waarin je je kindvriendelijke tuin inricht, kan veranderen hoe kinderen reageren en zich voelen wanneer ze gaan erkennen. Als je bijvoorbeeld wilt dat kinderen meer ontspannen zijn terwijl ze buiten spelen of deelnemen aan een activiteit, zal het toevoegen van kalmerende kleuren zoals blauw en groen helpen om dat te laten gebeuren. Als je wilt dat kinderen meer opgewonden en energiek zijn, zal het toevoegen van felle kleuren zoals rood en geel de truc zijn!

Alba Tipi Tent Crème

5. Vergeet het onderhoud niet

Je moet vooral de speeltoestellen en speelhuisjes in je tuin goed onderhouden zodat kinderen geen verwondingen oplopen als ze ermee spelen. De beste manier om dit te doen is door alles goed schoon te houden, ervoor te zorgen dat alle losse of gebroken stukken worden gerepareerd en de speeltoestellen uiteraard altijd onderhouden. De beste tijd om het onderhoud uit te voeren is voor de lente en in de zomer, omdat dit de tijd is dat de meeste kinderen (weer) naar buiten gaan om van het warme weer te genieten en lekker vrij te spelen.

6. Voeg iets toe waar iedereen van kan genieten

Soms kan het een uitdaging zijn om kinderen geïnteresseerd te krijgen om buiten te gaan spelen omdat er te veel dingen voor hen te doen zijn en toch niet genoeg keuzes voor iedereen. Als je bijvoorbeeld een glijbaan hebt die meer vaardigheden vereist dan sommige kinderen bezitten, zullen degenen die daar niet van genieten zich al snel buitengesloten voelen. Om dit te voorkomen, moet je ervoor zorgen dat er dingen zijn voor alle vaardigheden en niveaus. Denk hierbij aan schommels die niet veel kracht vereisen of klimtoestellen waar kinderen hun fantasie kunnen gebruiken om elke dag iets nieuws te creëren!

Sfeer Bokito

7. Volg de veiligheidsvoorschriften op

Veiligheidsvoorschriften zijn een belangrijk onderdeel. Als je je kinderen veilig wilt laten spelen, zorg er dan voor dat de veiligheidsvoorschriften worden gevolgd die door de fabrikant voor het specifieke speelgoed zijn opgesteld.

8. Zorg voor voldoende schaduw

Als er niet genoeg schaduw is, kunnen kinderen oververhit raken tijdens het spelen, wat kan leiden tot uitdroging, verbranding of zelfs een hitteberoerte c.q. zonnesteek. Om dit te voorkomen kunnen bomen met grote takken en veel bladeren voor voldoende schaduw zorgen of zorg zelf voor een parasol of een overdekte ruimte. Zodat kinderen tijdens het spelen uit de zon even lekker kunnen afkoelen wanneer ze dat nodig hebben.

9. Ter afsluiting

Naast deze tips, moet je in gedachten houden dat kinderen graag hun omgeving verkennen, daarom is het goed om met hen te praten over wat ze interessant en leuk vinden voordat je een speeltoestel aanschaft. Hiermee krijg je een goede indruk van wat ze willen, terwijl je je kind ook leert hoe het zijn gedachten kenbaar kan maken.