Een houten speeltoestel of speelhuisje schoonmaken

Met de komst van kinderen heeft je tuin er misschien een decor bijgekregen in de vorm van een speeltoestel of speelhuisje. Hoewel je er niet 1, 2, 3 over nadenkt, kan het niet schoonmaken van het speeltoestel ertoe leiden dat het een toevluchtsoord wordt voor ziektekiemen. Na verloop van tijd wordt ook een houten speeltoestel of -huisje vuil door regelmatig gebruik, het weer, insecten of huisdieren. Maak dus regelmatig schoon om ervoor te zorgen dat het toestel vele jaren meegaat. 

Enkele eenvoudige schoonmaaktips helpen zowel het speeltoestel als ook je kinderen én de planten in je tuin te beschermen.

Reinigen onder hoge druk

Met een hogedrukreiniger kun je het speeltoestel of speelhuisje goed schoonmaken. Hiermee zorg je voor een grondige schoonmaakbeurt. Deze manier is uiteraard veel praktischer dan elk onderdeel met een doekje schoon te maken. Maar het levert ook een bende op in een kleine achtertuin. Als je dat liever niet wilt, of niet beschikt over een hogedrukreiniger lees dan zeker verder.

Schoonmaken met een emmer, sopje en zachte hand

  1. Doe een paar comfortabele latex handschoenen aan en vul een emmer met warm water – gebruik een tuinslang voor je schoonmaakproject. Meng er 1 of 2 eetlepels afwasmiddel door, afhankelijk van de concentratie van de vloeistof en de grootte van je emmer. Zorg voor een schuimige, zeepachtige oplossing. Heb je planten in de directe omgeving van je speeltoestel, gebruik dan alleen natuurlijk, niet-giftig en biologisch afbreekbaar afwasmiddel. Deze fosfaat- en petroleumvrije reinigingsmiddelen zijn meestal gemaakt van plantaardige essentiële oliën en botanische extracten.
  2. Mensen hebben de neiging om een houten schommelset te lijf te gaan met een staalborstel om het vuil weg te krijgen. Dit zorgt echter voor beschadigingen in het hout, waardoor splinters kunnen ontstaan en het rottingsproces meer kans krijgt. Voor het beste resultaat gebruik je een borstel met zachte haren. Je kunt speciale schoonmaakmiddelen kopen om het toestel schoon te maken, maar de meest effectieve oplossing is gewoon warm water en bijvoorbeeld afwasmiddel. Schrob het hele oppervlak met stevige druk en een draaiende beweging. Tijdens het schrobben verwijder je schimmel en vogelpoep. Spoel de borstel regelmatig uit. Leeg de emmer en maak een nieuw sopje als het water te smerig wordt.
  3. Let er bij het schoonmaken op dat je bovenaan begint en van links naar rechts naar beneden werkt. Op die manier zal he vuil niet naar beneden stromen over plekken die je al hebt schoongemaakt. Deze systematisch manier van schoonmaken, zorgt ervoor dat je het hele speeltoestel of speelhuisje schoonmaakt, zonder delen over te slaan.
  4. Spoel vervolgens het hele speeltoestel (ook weer van bovenaf en van links naar rechts) schoon met water uit een tuinslang. Laat het vervolgens een dag volledig aan de lucht drogen. Laat je kinderen er niet meteen op spelen. Niet alleen kunnen ze uitglijden door het achtergebleven water, maar ze kunnen ook modder en vuil opspatten dat gemakkelijk aan het natte hout blijft plakken.
  5. Herhaal dit proces ten minste één keer per seizoen.

Extra tip: Let op de insecten

Als je geen aandacht voor het onderhoud hebt, kan de natuur ervoor zorgen dat er diverse soorten insecten zoals wespen en horzels gaan huizen in het speeltoestel. Ze maken nestkasten in donkere ruimtes, hoeken, of onder platforms. Dit is een gevaar voor de kinderen die er op spelen. Het periodiek schoonmaken van het houten speeltoestel helpt deze insecten te bestrijden.

Neem gerust contact met ons op als je nog vragen hebt over het onderhouden van een houten speeltoestel of -huisje. Je wilt natuurlijk dat je speeltoestel lange tijd meegaat.