Zelf een speeltoestel maken?

Heb je er ooit over nagedacht om een uniek speeltoestel met schommel, glijbaan of klimrek in je eigen achtertuin te bouwen voor je kinderen of misschien wel je kleinkinderen? Ja? Gaaf. Vast dat dit blog je kan overtuigen te stoppen met denken en te gaan doen!

Laura Speelhuis Bruin groen AXI glijbaan groen sfeer 3

De Speeltoestel Koning heeft een uitgebreid assortiment onderdelen en accessoires voor speeltoestellen op voorraad, waaronder schommels, glijbanen, touwladders om je zelfgebouwde speeltoestel te verfraaien en uit te breiden. Ontwerp je constructie – selecteer bij ons de onderdelen en accessoires, bestel, bouw en geniet van het kijken naar je spelende (klein)kinderen. Het is zo makkelijk, echt waar! Maak vandaag nog je (klein)kind de belofte van het bouwen van een speeltoestel. Je zult vanzelf merken hoe geweldig het is om het allemaal voor elkaar te krijgen na wellicht maanden van plannen en sparen. Het kost je niet langer dan een week een paar uur per dag om de klus te klaren.

Bekijk alle accessoires voor speeltoestellen

Waarom een speeltoestel zelf maken?

Wanneer je eindelijk besluit het nadenken in te wisselen voor doen, zul je merken dat het een stuk goedkoper is om zelf een speeltoestel te maken. Je bepaalt uiteraard helemaal zelf welke kwaliteit hout je gebruikt. Je haalt altijd veel voldoening uit iets dat je zelf maakt. En de waardering van je kind of kleinkind is immens. Je begint niet aan deze klus als je nog nooit een hamer of boor in je handen hebt gehad. Dat betekent dat je vast al wat kluservaring hebt, en vast en zeker al het gereedschap om zelf aan de slag te gaan al in huis hebt. En last maar zeker niet least, het is een super leuk project.

Beach Tower Speeltoren met Dubbele Schommel Bruin AXI tekening

Op internet vind je diverse bouwtekeningen tegen een klein prijsje. Bij die bouwtekeningen zit ook een materiaallijst. Met die lijst ga je naar de bouwmarkt en haal je alle benodigde materialen in huis.  Ben je of ken je een ervaren doe-het-zelver die je wil helpen, kun je wellicht zelfs zonder bouwtekening aan de slag met een heel eigen ontwerp dat exact aansluit bij de wensen van je (klein)kind en passend gemaakt aan de beschikbare ruimte. Maar dat is iets dat je zelf het beste kan bepalen.

Voordelen

Aanpassen: Als je je eigen speeltoestel bouwt, kun je die gemakkelijk aanpassen aan je eigen behoeften. Er zijn talloze combinaties van manieren waarop je het speeltoestel kan blijven veranderen.

Uitbreiding: Je kunt een speeltoestel gemakkelijk uitbreiden, bijvoorbeeld naast het speelhuisje een speeltoren met een brug die de twee met elkaar verbindt. Aan de voorkant een glijbaan en aan de achterkant een rotswand met klimtouwen en klimstenen. Misschien nog een extra ‘arm’ aan de speeltoren voor een grote autobandschommel of nestschommel. De uitbreiding kost wel weer wat extra, maar zal veel meer “speelbaarheid” toevoegen.

Trots: Wanneer je je realiseert dat je het speelhuisje eigenhandig hebt gebouwd, tovert dat telkens weer een grote glimlach op je gezicht. Nog belangrijker, de kinderen plezier zien maken vervult je met een vreugde die je niet had kunnen krijgen als je slechts je portemonnee trekt en het kant-en-klaar speelhuisje gewoon in elkaar had gezet.

Tot slot

Een van de grootste geneugten van het ouderschap is je kinderen plezier te zien hebben. Een speeltoestel in de achtertuin is een geweldige bron van plezier die een zeer lange tijd meegaat. Zelf een speeltoestel bouwen is financieel veel voordeliger dan er een kopen als je de tijd, het gereedschap en eventueel wat hulp hebt.

Als dit een project is waarin je geïnteresseerd bent, is je eerste stap om een bouwtekening te bemachtigen. Ondanks dat dit wat geld kost, is de besparing ten opzichte van een kant en klaar bouwpakket aanzienlijk. Er is vast en zeker geen leukere manier om je tijd te besteden.