Welk speeltoestel moet ik kiezen? 5 tips voor de juiste keuze

Hoewel het waarschijnlijk niet het eerste is waar de meeste klanten aan denken bij het de koop van een speeltoestel, ze spelen wel een vitale rol in de ontwikkeling van kinderen! Een speeltoestel (inclusief allerlei gave accessoires) bieden kinderen van alle leeftijden de kans om motorische, sociale, emotionele en cognitieve vaardigheden te ontwikkelen. Door de grote verscheidenheid aan speeltoestellen, kan het kiezen van het beste product soms wat moeilijk lijken. In dit blog 5 tips die kunnen helpen bij het maken van de juiste keuze. 

1. Plaats van het toestel: hoeveel ruimte is er nodig?

Een belangrijke factor bij het kiezen van het juiste speeltoestel is de hoeveelheid beschikbare ruimte die er is om het toestel te kunnen plaatsen. Ruimtegebrek is een van de meest voorkomende beperkingen. Gelukkig hebben niet alle speeltoestellen veel ruimte nodig. De meesten passen gemakkelijk in een achtertuin. Echter, alleen als je precies weet hoeveel ruimte er is, kun je de juiste keuze maken. Op die manier kunnen al direct toestellen uitgesloten worden omdat ze veel te groot zijn. Gelukkig wordt meestal duidelijk aangegeven hoeveel ruimte er nodig is voor een optimaal gebruik. Meet dus de ruimte waarin je van plan bent het speeltoestel te plaatsen nauwkeurig op voordat je overgaat tot aankoop.

Speeltoestel kindje op glijbaan

2. Leeftijdsadvies: jongere of oudere kinderen? 

Natuurlijk is niet elk speeltoestel geschikt voor gebruik door (erg) jonge kinderen. Sommige producten zoals schommels met kinderzitjes kunnen door de meeste leeftijden worden gebruikt mits er toezicht is door een volwassene. Ander buitenspeelgoed is beter geschikt voor oudere kinderen. Afhankelijk van de leeftijd, grootte en voorkeuren van het kind, kunnen bepaalde soorten speeltoestellen en hun accessoires meer of minder geschikt zijn dan andere. Het is dus een goed idee om je tijdens je zoektocht te beperken tot toestellen die geschikt zijn voor de leeftijd van de kinderen die met het toestel gaan spelen.

3. Overwegingen voor de gebruiker: beperkte mobiliteit of geen fysieke beperkingen?

Vaak worden speeltoestellen ontworpen met speciale aandacht voor jonge gebruikers. Deze overwegingen betreffen onder meer rolstoeltoegankelijkheid en veiligheidstuigjes voor extra steun. In sommige gevallen zijn speeltuintoestellen speciaal ontworpen voor gebruik door deze jonge kinderen. Sommige schommelsets maken bijvoorbeeld gebruik van platforms waarop rolstoelen kunnen worden vergrendeld, zodat ook kinderen met een fysieke beperking kunnen schommelen. 

4. Stijl van toestellen en persoonlijke voorkeuren: wat is nodig en gewenst?

Speeltoestellen zijn, zoals je je vast kunt voorstellen, een vrij algemene term voor een verscheidenheid aan producten. Elk kind heeft zijn eigen voorkeuren wat betreft de speeltoestellen die hij of zij het leukst vindt. Voordat je tot aankoop overgaat, is het goed om na te gaan welk specifiek type speeltoestel het meest gewaardeerd wordt. 

Sfeer Niels (3)

5. Kostenoverwegingen: een investering doen, of voordelig aanschaffen?

De categorie speeltoestellen omvat een grote verscheidenheid aan producten. Deze verscheidenheid staat ook direct voor een brede waaier van kosten en eigenschappen. Bepaal daarom van tevoren wat het maximale budget is. De grote verscheidenheid aan producten zorgt voor een groot enthousiasme. Waardoor het zomaar kan zijn dat je meer uitgeeft dan het budget toelaat.

Wat moet ik nog meer weten over speeltoestellen?

Speeltoestellen spelen een centrale rol in de ontwikkeling van kinderen, omdat ze hen in staat stellen sociale en motorische vaardigheden te ontwikkelen. Evenals emotioneel en cognitief begrip. Interactie met andere kinderen en het gebruik van speeltoestellen voor fysieke activiteit en het ontplooien van hun verbeeldingskracht is een ontwikkelingsbehoefte voor kinderen in alle leeftijden.