Wat is er leuk aan een zandbak in de tuin?

Als een zandbak een leeftijdsadvies zou hebben zoals een bordspel dat heeft, zou er gemakkelijk 1-99 jaar kunnen staan. Spelen met zand fascineert jong en oud, maar vooral natuurlijk de kleintjes. Een zandbak in de eigen tuin is een magneet voor kinderen en wordt al snel het middelpunt van de speelmiddag. 

Bakkerij, bouwplaats en meer

“Hmm, lekker!” zeg je terwijl je doet alsof je de vers gemaakte cake van zand proeft. Je kind lacht blij en begint meteen meer schoon zand uit zijn eigen zandbak in de schaaltjes te gieten. Zijn broer is ook al helemaal in de ban van het spel, want vandaag is er een nieuwe bouwplaats in de zandbak geopend en de graver heeft genoeg te doen. Je grote en kleine zandkastelenbouwers zullen veel lol beleven met een zandbak.

Romy Speelhuis Bruin wit AXI sfeer 3

Een kleine speeltuin voor thuis

Spelen in het zand is niet alleen leuk, het bevordert ook de ontwikkeling. Het graven en pletten in het zand traint de zintuigen van zelfs heel jonge kinderen en moedigt hun creativiteit aan. Met een eigen zandbak kun je er zeker van zijn dat het zand schoon is en vrij van vreemde voorwerpen. Je kleine schat kan urenlang genieten van ongestoord spelen in de frisse lucht. Ondertussen kun je zelf op het terras bij een kopje koffie genieten van het spel van je kind. Het mooiste is dat spelen in de zandbak zo veelzijdig is dat zowel kleine als oudere kinderen er veel plezier aan kunnen beleven. Een eigen zandbak is dan ook een van de meest lonende aankopen voor kinderen als je beschikt over een tuin of balkon.

Nog meer spel en plezier met zandbak accessoires

Als kinderen in het zand spelen, willen ze vormen bouwen, gaten graven en zandtaartjes maken met zandspeelgoed. Wegen worden aangelegd, de houten locomotief rijdt op een aangelegd spoor en de graafmachine vervoert zand van de ene hoek naar de andere.

Er zijn geen grenzen als het op speelgoed aankomt. Er zijn echter een paar speeltjes die zeker niet mogen ontbreken als er een zandbak in de tuin staat. De klassieke uitrusting bestaat natuurlijk uit een schep. Deze is onmisbaar voor bijna elk spel in de zandbak. Hiermee bouw je kleine kastelen en maak je heuvels. Verder een zeef, een paar zandvormen, een gieter en een emmer. Met deze extra’s kun je al heel goed spelen. Een hoogtepunt is zeker een graafmachine, een sjofel, auto’s, zandmolens, schepen en verder eigenlijk alles wat wielen heeft. Met deze accessoires kun je je kind nog meer speelmogelijkheden bieden en nog dieper onderdompelen in een rijke fantasiewereld.

Ella Zandbak Regenboog

Houd er rekening mee dat het spelen in de zandbak zo leuk is, dat zelfs het speelgoed uit de kinderkamer sneller dan je denkt in de zandbak ligt. Het poppentuigje samen met de pop, de kleine modelautootjes, Legoblokjes of houten bouwsteentjes maken al snel deel uit van de zandbakuitrusting. Als ouder moet je hier zeker voor waken, anders komt er gegarandeerd een voortdurend zandtransport met het speelgoed mee in je huis.

Creatief speelplezier in verschillende variaties

Zandbakken zijn er in verschillende vormen, materialen en uitrustingen. De locatie varieert van de tuin: een grote vrijstaande of zelfs een ingebouwde zandbak onder een speeltoestel of speelhuisje, tot het terras of het balkon. Zandbakken zijn verkrijgbaar als open en gesloten kant-en-klare systemen tot en met de doe-het-zelf zandbak. Een zandbak bevordert de creativiteit en de motoriek. Kneed zandmodder, bouw kastelen, bak taarten en bouw landschappen – de zandbak is een plaats van duizend mogelijkheden en verbeelding.

Amy Zandbak met opbergruimte en bankje Antraciet/bruin

Een typische kleine zandbak voor kinderen is een kleine bak, vaak van plastic, die zelfs op een balkon kan passen. Deze kleine zandbakken kunnen voor meerdere doeleinden worden gebruikt, zoals een pierenbadje. Vaak bestaan deze kleine zandbakken uit twee delen, zoals de zandschelp. Of de kleine zandbak met een deksel, zoals de bekende schildpad. Dit maakt het makkelijk om de zandbak te bedekken. 

Wat is de juiste plek voor de zandbak?

De plaats van de zandbak is een van de doorslaggevende factoren voor langdurig speelplezier. Het is het beste de zandbak op een halfschaduwrijke plaats te zetten. De basis moet zo vlak mogelijk zijn. Als de plek echter te schaduwrijk en vochtig is, zullen schimmels en mos zich snel ontwikkelen. Bovendien mag je kind nooit lange tijd in de felle zon spelen. Een parasol doet wonderen. Zorg er ook voor dat er geen wespennesten of mierenhopen in de buurt zijn. Bij zandbakken in de tuin is het raadzaam een waterdoorlatend beschermend vlies onder het zand te leggen om te voorkomen dat er onkruid groeit. Mieren zoeken een beschutte plek voor hun nest die minder blootgesteld is aan het weer. Als de zandbak onder een boom of in de luwte van een heg staat, is hij beschermd tegen het weer en uitnodigend voor mieren. Bovendien houden mieren van de nabijheid van planten en struiken om hun bladluizen te kweken, een van hun voornaamste voedselbronnen.