Gratis verzending vanaf € 40,-

Waarom een zandbak in de tuin een goed idee is

Een zandbak, daar hoort natuurlijk een schep en een emmertje bij. Zand is zonder twijfel een van de allerbeste speelgoedproducten die de natuur ons gegeven heeft. Combineer dit met een van onze zandbakken Sepp, Robert, Jade enz. en je hebt een geweldig attribuut in je eigen tuin dat garant staat voor uren speelplezier. Zand kan een gigantisch landschap worden voor speelgoedmonstertrucks of een mini-verjaardagstaart in een beker. De verbeelding van kinderen gaat ver als de zandbak een wereld op zich wordt. Die kleine korrels van verweerde stenen en schelpen bieden kinderen eindeloze pure speelervaringen.

Sfeer zandbak

Tips voor creatief ‘speelgoed’ voor in een zandbak

Voorzie je zandbak van allerlei speelgoed dat je kinderen kunnen gebruiken in verschillende speelscenario’s. Denk bijvoorbeeld aan keukengerei, voorwerpen die met vervoer te maken hebben. Allerlei materialen om hellingen mee te maken zoals houten plankjes of karton. (Bak)vormpjes, uiteraard emmertjes in allerlei soort en maten. Een trechter, PVC-buizen (natuurlijk voor het bouwen van tunnels), potten en bekers. Eigenlijk kun je het zo gek niet bedenken of kinderen kunnen het gebruiken in een zandbak om hun fantasie de vrije loop te laten.

Kinderen leren praktische vaardigheden

We hebben het al vaker benoemd, maar spelen is voor kinderen echt meer dan alleen maar wat spelen. Ze leren praktische en sociale vaardigheden en veel meer. Ook door te spelen in een zandbak. Tijdens het scheppen, zeven, dumpen en kneden leren kinderen meer dan alleen wat ze met zand kunnen doen. Ze ontwikkelen ook belangrijke praktische vaardigheden en leren sociale en emotionele lessen over de grote zandbak die leven heet. En dat alles tijdens het spelen met wat zand en ander materiaal.

Sfeer zandbak

Hun handen gebruiken ze om te ontdekken. Veel deskundigen zijn het erover eens dat het gebruik van hun handen een van de belangrijkste manieren is waarmee jonge kinderen hun omgeving leren kennen. Aanraken, kneden en (de)construeren. Zand is daar perfect voor.

Lekker erop los fantaseren

Tijdens het spelen in de zandbak kunnen kinderen helemaal opgaan in hun fantasiewereldjes. Het versterkt de vinger- en handspieren en verbetert de coördinatie, wat de basis vormt voor bijvoorbeeld het schrijven. Maar ook voor de kleine taken als jassen dichtknopen en schoenen strikken. Hun zintuiglijke woordenschat wordt uitgebreid. Zand kan voelen als zo veel bijvoeglijke naamwoorden: ruw, glad, hobbelig, vochtig, zacht, droog en nog veel meer.

Sociale vaardigheden oefenen

Ook al gaat het vaak per ongeluk, het is al snel een feit dat het werk van een ander kind in de zandbak kapot wordt gemaakt. Hierdoor leren kinderen voorzichtig te zijn en kleine ruimtes te delen. Ze leren ook dat het belangrijk is om graafgereedschap en zand laag in de bak te houden, zodat ze andere kinderen geen pijn zullen doen.

Samenwerken

Kijk hoe kinderen in een zandbak aan een enorm wegenbouwproject werken en je zult getuige zijn van verbazingwekkende brainstormsessies, samenwerking en onderhandelingen.

Sfeer zandbak

Ervaar vergankelijkheid

Niets staat vast in zand. Kastelen vallen om. Het regent. In het leven verandert uiteindelijk alles, dus kinderen kunnen leren om van de dingen te genieten voor het moment om vervolgens de volgende keer iets verbazingwekkend anders en net zo geweldigs te creëren: Vandaag een wolkenkrabber, morgen een kasteel.