Waarom een Safety Clown in de straat zetten?

De Safety Clown is met zijn oranje kleur een echte blikvanger op straat. Laat dat nou precies de bedoeling zijn van dit hulpmiddel waardoor kinderen veiliger op straat kunnen spelen. Deze clown waarschuwt niet alleen door zijn opvallende kleur, maar ook door het woordje ‘slow’ dat aan de buitenkant van zijn armen is te lezen. Als automobilist kun je deze waarschuwing onmogelijk missen. Het waarschuwt voorbijkomende automobilisten dat er spelende kinderen zijn en dat ze daarom hun snelheid moeten aanpassen én goed moeten uitkijken. De clown kan door de twee gaten in het midden worden vastgemaakt. De Safety Clown kan worden verzwaard door in de voet water of zand te stoppen voor meer stabiliteit. Hij is gemaakt van kunststof en 95 cm hoog en 45 cm breed.

Waarom moeten kinderen op straat spelen als er grasveldjes in de buurt zijn?

Een grasveldje of parken zijn leuk voor uitstapjes met het hele gezin. En voor oudere kinderen die er zelfstandig naar toe kunnen. De jongere kinderen kunnen er vaak niet alleen naar toe, waardoor ze altijd afhankelijk zijn van een begeleider die ook toezicht houdt. Hierdoor is het vaak niet mogelijk om dicht bij huis te spelen anders dan op straat. Dit betekent dat, in tegenstelling tot een generatie geleden, sommige kinderen gewoon niet genoeg dagelijkse actieve speeltijd krijgen.

SwingKing safety clown met kinderen

Op straat spelen is heel anders. Ten eerste is het letterlijk voor de deur, zodat kinderen onder ‘semi-toezicht’ kunnen spelen terwijl ouders met andere dingen bezig zijn. Dit maakt het vrije spel voor en door kinderen extra aantrekkelijk. Ten tweede helpen kinderen die samen in hun straat spelen een gevoel van gemeenschap en saamhorigheid op te bouwen, wat de straat weer veiliger en (kind)vriendelijker maakt. 

Waarom kunnen kinderen niet gewoon in hun eigen achtertuin spelen?

In steden, als je al een tuin hebt, is de ruimte beperkt. Straatspelen is voor deze kinderen een manier om toch andere kinderen te ontmoeten en vriendschappen te sluiten. Ze komen in contact met kinderen die ze anders misschien nooit zouden hebben ontmoet. Omdat ze op verschillende scholen zitten of van verschillende leeftijden zijn. Het biedt ook meer ruimte en vrijheid om te bewegen. Touwtje springen, hinkelen, rolschaatsen, fietsen en steppen zijn over het algemeen onmogelijk in een kleine achtertuin. En al helemaal niet op een balkon.

SwingKing safety clown met spelende kinderen

Een Safety Clown bewaakt de veiligheid van spelende kinderen op straat

Automobilisten kunnen nog steeds voorbij rijden, maar dan wel stapvoets. Zodat het voor iedereen veilig is. Soms wordt gedacht dat straten alleen voor auto’s zijn. Maar dat is een geleidelijk aan ingeslopen idee dat een geaccepteerd feit is geworden. Tot de jaren 1970 was spelen op straat heel gewoon. Het merendeel van de huidige volwassenen speelde als kind op straat of in de buurt, tegen slechts een klein percentage van de kinderen vandaag de dag. Dankzij de Safety Clown kunnen straten weer een sociale ruimte worden voor iedereen.

Een Safey Clown nodigt uit om over verkeersveiligheid te spreken 

In sommige zeer rustige straten is een Safey Clown misschien niet nodig om kinderen toch veilig op straat te laten spelen. Het gevaar van snel rijdend verkeer is echter een van de belangrijkste redenen waarom kinderen tegenwoordig niet meer buiten spelen. In veel straten overheersen auto’s – zowel geparkeerd als rijdend – zo sterk dat spelen onmogelijk wordt. In dat geval biedt een Safey Clown de geruststelling die ouders nodig hebben om hun kinderen toch buiten te laten spelen.

Buitenspelsessies zijn een goede gelegenheid voor ouders om met hun kinderen te praten over verkeersveiligheid en het gevaar van het verkeer, maar ook een manier om auto’s in een kindvriendelijke buurt langzamer te laten rijden.