Verschillende schommels en schommelzitjes: alles wat je moet weten

Het zitje van een schommel wordt opgehangen aan kettingen of touwen. Het kind gaat op de schommel zitten en trapt met zijn voeten van de grond. De schommel begint dan heen en weer te zwaaien. Het kind kan de schommel hoger laten gaan door aan het touw te trekken (als hij naar voren gaat) en te duwen (als hij naar achteren gaat) en door zijn benen recht te houden als hij omhooggaat. Als een schommel eenmaal in beweging is, blijft hij schommelen als een slinger totdat iets hem tot stilstand brengt. We herkennen deze omschrijving over ‘hoe te schommelen’ vast en zeker. Velen van ons hebben in onze jeugd veel plezier beleefd aan deze vorm van buitenspelen.

Nestschommel in de tuin

Veel kinderen hebben schommels in hun eigen tuin. Er zijn vele soorten. Zelfs een grote autoband kan met een touw aan een tak van een boom worden gehangen om er vervolgens een schommel van te maken.

Wat is de beste leeftijd voor een schommel?

Misschien vraag je je af wat de juiste leeftijd is voor je kind om voor hem of haar een schommel te kopen? Het antwoord op die vraag is voor elk kind uiteraard anders. Maar ook voor elke schommelset.

Kun je je nog herinneren hoe leuk jij het als kind vond om te schommelen? Hoog, hoger hoogst!
Vast dat ook jij uren doorbracht in de speeltuin of misschien wel je eigenspeeltoestel in de achtertuin. Je wilt dat jouw kind dezelfde liefde en dezelfde mooie herinneringen heeft als jij hebt mogen ervaren. Daarom wil je er zeker van zijn dat je zoon of dochter oud genoeg is om op een veilige manier van de schommel te genieten.

Sfeer duoschommel

Alle kinderen zijn verschillend, maar kinderen in alle leeftijden kunnen veilig genieten van schommelsets. Naarmate kinderen ouder worden, zullen ze meer en meer plezier kunnen beleven aan de verschillende schommels geschikt voor diverse leeftijden die wij in ons assortiment hebben.

Vanaf een paar maanden tot drie jaar

Dit is de minimumleeftijd waarop een kind een schommelzitje veilig kan gebruiken – en ervan kan beginnen te genieten. Maar nogmaals, elk kind is anders. De belangrijkste voorwaarde, meer dan een specifieke leeftijd, is dat een kind rechtop moet kunnen zitten en het hoofdje onder controle moet kunnen houden. 

Voor de allerkleinsten raden wij één van onze baby schommelzitjes aan. Deze zitjes zijn speciaal ontworpen voor baby’s en peuters tot drie jaar. Ze hebben gaten voor de beentjes van het kind en steun voor de rug en het bovenlichaam.

Hoewel het babystoeltje door de vele hulpstukken het kind rechtop kan houden, hebben ze nog steeds jouw toezicht nodig. Op deze leeftijd genieten kinderen heel erg van het unieke en leuke gevoel van het zitten in de schommel. Sommige kinderen vinden het heerlijk om zachtjes schommelen door lichte duwen door de ouders.

Schommelen in de tuin

Deze schommels zijn speciaal ontworpen voor kinderen in deze leeftijdsgroep. De rug van het kind wordt goed ondersteund, maar de benen kunnen ook vrij zijn om te bewegen zoals op elke andere schommel. Wat deze schommel extra veilig maakt voor baby’s en peuters is de veiligheidsgordel. Deze zorgt ervoor dat een kind niet uit de schommel kan vallen. Zonder de beenbeveiliging krijgen kinderen het idee dat ze met hun voeten moeten zwaaien om te bewegen, in plaats van gewoon stil te zitten.

Vanaf drie jaar

Dit is de leeftijd waarop allerlei andere schommels en schommelzitjes zoals flex, plastic, rubber of hout nog leuker zullen worden. Vanaf deze leeftijd kunnen de meeste kinderen een gewoon schommelzitje gebruiken. Een goede vuistregel is dat als een kind zelf op het zitje kan gaan zitten, zich goed kan vasthouden aan het touw of de ketting, het naar alle waarschijnlijkheid zelfstandig en toch ook veilig kan schommelen. 

Naast een ultra-duurzame constructie, onderscheiden de speeltoestellen van De Speeltoestel Koning zich door alle creatieve hulpstukken waarmee je een schommelset kunt aanpassen. Wanneer je kind de leeftijd vanaf drie jaar heeft, is er nog veel meer leuks om van te profiteren van alles wat wij te bieden hebben. Kijk gerust op de website voor meer informatie en de uitgebreide collectie.