Het belang van grondankers voor een speeltoestel of schommel

Het verankeren van een speeltoestel is essentieel om kinderen veilig te laten spelen. Na het bouwen en installeren van de droom van elk kind: een speeltoestel, wil je het liefst achterover leunen en samen met je kind genieten van heerlijk onbezorgd buitenspelen. Niemand wil ongelukken en dat betekent dat je het speeltoestel goed moet verankeren. Hier geven we je de ultieme gids om je nieuwe (of oude) speeltoestel veilig vast te zetten en te verankeren. Een goede verankering geeft je gemoedsrust, terwijl ondertussen je kleintjes rondrennen, glijden, klauteren en klimmen in de eigen achtertuin. Het verankeren van een speeltoestel maakt van een speeltuin een veiligere plek.

Arthur Speelhuis Bruin rood AXI sfeer

Als je op zoek bent naar de juiste manier om een nieuw speeltoestel te verankeren, of zelfs een bestaand speeltoestel te verankeren, lees dan zeker verder of bekijk onze grondankers in de webshop.

Wat moet je overwegen bij het verankeren van een speeltoestel?

Voordat we in kunnen gaan op de stap voor stap handleiding om je speeltoestel goed te verankeren, moeten we eerst de basis leggen. Er is niet één manier om een speeltoestel te verankeren. Voordat je met het verankeren van een speeltoestel begint, moet je je een aantal dingen afvragen.

  1. Zal het speeltoestel alleen door kleine kinderen gebruikt worden? Of zullen volwassenen er ook op willen spelen? Als het speeltoestel klein is en alleen voor kinderen gemaakt, dan moet je overwegen hoe stevig de verankering moet zijn.
  2. Als het speeltoestel (ook) door oudere kinderen en volwassenen wordt gebruikt, moet het zo sterk mogelijk worden verankerd. Meer gewicht op het speeltoestel betekent dat er meer kracht zal zijn om te kantelen. Dit is vooral het geval als je een schommelset verankert.

Aan welke elementen kan het speeltoestel worden blootgesteld?

Woon je in een gebied waarin het vaak, veel en hard waait? Hoe zit het met overstromingen of bevriezing tijdens de winter?

Als je in een gebied woont waar je last kan hebben van harde wind, is het goed om te overwegen het speeltoestel ergens op een beschutte plek te plaatsen waar de wind minder invloed heeft. 

Als je te maken kan hebben met wateroverlast in je tuin, moet je goed nadenken over de fundering. Zal deze zwak en papperig worden tijdens hevige regenval?

Misschien vraag je je af of je het speeltoestel of de schommel alsnog moet verankeren omdat het toestel niet erg groot is, of de kinderen er altijd prima mee hebben gespeeld?

Het antwoord is zeker JA als:

  • het speeltoestel een schommelset is;
  • het speeltoestel hoger staat dan de grond;
  • het speeltoestel kan omvallen bij harde wind of onstuimig spel;
  • je het niet zeker weet: het is altijd beter om het zekere voor het onzekere te nemen.

Gevaren van niet-verankerde speeltoestellen

Goed verankeren van het speeltoestel of schommel is van cruciaal belang, vooral als het een zogenaamd A-frame set gaat. Ook als de schommelset gemaakt is van hout, of vrij zwaar is, is het nog steeds een goed idee om het te verankeren. Harde wind of onstuimigheid kan zeker een schommel onder de juiste omstandigheden laten omvallen. Misschien denk je dat de kans niet groot is dat dit gebeurt, maar waarom zou je enig risico nemen? Vooral omdat onze grondankers goedkoop zijn en weinig installatietijd vragen.

Onze grondankers

Onze grondankers zijn thermisch verzinkt of van gegalvaniseerd staal. Dit voorkomt roestvorming en garandeert een lange levensduur. We hebben ze in verschillende lengtes. Ze worden geleverd met schroef en sluitring. Ze zijn eenvoudig te gebruiken en geschikt voor gebruik zonder beton. Draai het anker in de grond en schroef het vervolgens direct vast aan de paal met de bijgeleverde houtschroef. De grondankers zijn geschikt voor zowel ronde als vierkante palen.

Montage-tips grondankers

  • Zet het speeltoestel of schommel op de daarvoor bestemde plaats. Markeer de plekken op de grond waar de palen komen te staan.
  • Draai de grondankers (het beste loodrecht) in de grond. Eenmaal in de grond staat de ankerkop rechtop.
  • Bevestig het oog van het grondanker met behulp van de geleverde schroeven aan de speeltoren.
  • Voor extra stevigheid is het toch aan te bevelen om beton te gebruiken.

Voor meer informatie of advies over het plaatsen van het speeltoestel of de grondankers, kun je geheel vrijblijvend contact met ons opnemen. Wij helpen je graag verder!