Een grondanker in de grond plaatsen

Je kinderen moeten zonder angst en zorgen op elk moment van de dag op en met hun speeltoestel kunnen spelen. Als ouder wil je alleen maar het allerbeste voor je kinderen. Daarom gebruik je grondankers om het speeltoestel stevig te verankeren. Grondankers kun je in de grond draaien waarna je ze aan elk speeltoestel (schommel, glijbaan, speelhuisje op palen, klimrek maar ook een voetbaldoel) kunt vastmaken.

Met een grondanker verhoog je het veilig gebruik van elk speeltoestel en voorkom je dat het bij al te wild spel omvalt. Om het in de grond draaien van het anker te vergemakkelijken, gebruik je een stalen pen die je door het oog van het anker steekt. Zodoende gebruik je de stalen pen al een hefboom.

Uit ervaring van onze klanten weten wij dat het soms wat moeilijk kan zijn om het speeltoestel op een goede en stevige manier te verankeren. Het is niet altijd even makkelijk om op voorhand in te schatten waar het anker moet komen. Ook het indraaien van zo’n anker is niet altijd makkelijk. Wanneer het anker eenmaal in de grond is, is het nog maar moeilijk aan te passen om te bevestigen aan de palen.

Handleiding grondankers plaatsen

We delen graag met je hoe je een speeltoestel zonder moeite goed in de grond verankert. Uit de praktijk blijkt dat de ankers over het algemeen juist niet in de grond worden gedraaid, maar ingegraven en vervolgens gedicht met beton. Hoe je dit doet, lees je hier:

  • Monteer je volledige speeltoestel volgens de richtlijnen in de handleiding zodat hij klaar is voor gebruik.
  • Let erop dat de ondergrond in het speel- en het gebied rondom het speeltoestel vlak is en alle obstakels, zoals bijvoorbeeld (overhangende) takken zijn verwijderd.
  • Graaf gaten van zo’n 30 cm. op de plek waar het anker moet komen. De graszoden hou je even apart.
  • Bij een heel harde bodem graaf je een klein gat, giet daar wat water in en wacht tot het is weggezakt. Hierdoor kan de grond wat losser worden waardoor je het grondanker makkelijker in de grond krijgt.
  • Voor schommels adviseren we om alle vier de poten vast te zetten met één grondanker. Zo voorkom je dat de schommel omvalt als er wat te enthousiast geschommeld wordt.
  • Laat de ankers in het gat zakken en bevestig ze aan de palen van het speeltoestel.
  • Vul de gaten op met cement of snelbeton (laat dit niet boven het speelvlak uitkomen). Dit zorgt voor een extra stevige verankering.
  • Werk het geheel weer mooi af door wat aarde op het beton te gooien en de graszoden terug te plaatsen.

Een speeltoestel dat veel gewicht moet dragen en krachten in alle richtingen moet kunnen doorstaan, moet zogezegd ‘staan als een huis’. Met bovengenoemde werkwijze kun je daarvan verzekerd zijn.

Goed om te weten

Wij raden het overigens af het grondanker zomaar terug in het gat in de grond te zetten, het vast te maken aan de palen en dan de losse aarde weer rondom het anker te gooien. Losgewoelde grond biedt minder houvast aan het anker, waardoor het anker snel en makkelijk los zal raken.

De beste plek is op een stabiele, vlakke ondergrond zo’n twee meter rondom het speeltoestel, een ondergrond die vrij is van obstakels en voldoende schokdempend is. De beste ondergrond is mulch, rubberen tegels, gras, maar ook boomschors, houtsnippers, fijn grind en grof zand zijn een prima basis.

Zo, dat klusje heb je goed geklaard. Met een plaatsing volgens deze handleiding kun je er gerust op zijn dat je kinderen heerlijk kunnen ravotten en moe maar voldaan lekker hun bedje in rollen.