6 redenen waarom kinderen buiten moeten spelen

Een heel eenvoudige tip die ervoor kan zorgen dat de kans op toekomstige gezondheid en succes van je kind verbetert: zorg ervoor dat je kind veel tijd doorbrengt met buitenspelen.

Er zijn veel manieren waarop de kindertijd van deze generatie verschilt van die van de vorige generatie, maar een van de meest abrupte contrasten is de mate waarin de kindertijd binnen wordt doorgebracht. Daar zijn veel redenen voor, waaronder de duidelijke toename van de tijd die met elektronische apparaten wordt doorgebracht, de nadruk op geplande activiteiten en prestaties, bezorgdheid over blootstelling aan de zon – en, voor veel gezinnen, het gebrek aan veilige plekken om buiten te spelen. Het zijn niet alleen kinderen; ook volwassenen brengen minder tijd buiten door. In dit blog daarom zes cruciale manieren waarop buitenspelen kinderen helpt.

1.   Verhoogde weerstand door zonneschijn

Te lang in de zon is natuurlijk niet goed, toch is het ook zo dat ons lichaam blootstelling aan de zon juist nodig heeft om vitamine D aan te maken. Vitamine D is een vitamine die een cruciale rol speelt in veel lichaamsprocessen, van botontwikkeling tot ons immuunsysteem. Blootstelling aan de zon speelt ook op andere manieren een rol in ons immuunsysteem, evenals in een gezonde slaap – en in ons humeur. Ons lichaam werkt het beste als het elke dag wat zon krijgt. Kinderen tot vier jaar hebben extra vitamine D nodig voor hun weerstand, sterke botten en een goed gebit. Bijkomend voordeel voor kinderen die lekker veel buitenspelen? Ze hebben veel minder last van verkoudheid.

2.  Betere motoriek

Kinderen moeten elke dag toch zeker wel een uur echt actief kunnen zijn. In de frisse buitenlucht spelen is een heel eenvoudige manier om dat te bereiken. Natuurlijk kunnen ze zeker ook in huis lekker bewegen, maar beperk dat vooral tot de dagen dat het weer het écht niet toelaat om even lekker met ze naar buiten te gaan. Vanaf het moment dat kinderen kunnen lopen, willen ze overal op klimmen en klauteren. En als ze ouder worden dan is er niets spannender dan hutten bouwen en met vriendjes buiten verstoppertje spelen. Een speeltoestel, het liefst met glijbaan en schommel, nodigt de kinderen als vanzelf uit om even lekker naar buiten te klauteren en te klimmen.

3.  Lekker creatief

Vaardigheden die ons helpen te plannen, prioriteiten te stellen, problemen op te lossen, te onderhandelen en te multitasken zijn cruciaal voor ons succes. Net als creativiteit en het gebruiken van onze verbeelding om problemen op te lossen en onszelf te vermaken. Dit zijn vaardigheden die moeten worden geleerd en geoefend – en om dit te doen hebben kinderen ongestructureerde tijd nodig. Ze hebben tijd alleen en met andere kinderen nodig, en ze moeten de kans krijgen (misschien zelfs af en toe gedwongen worden) om hun eigen spelletjes te bedenken, dingen uit te zoeken en zichzelf te vermaken. Buiten zijn, wie weet in hun eigen speelhuisje om zich even volledig terug te trekken, geeft kinderen de kans om deze belangrijke levensvaardigheden te oefenen.

4.  Risico’s nemen

Kinderen moeten risico’s nemen. Als ouders maken we ons daar uiteraard soms de grootste zorgen over; we willen immers dat onze kinderen te allen tijde veilig zijn. Maar als we ze in een luchtbel houden en ze nooit risico’s laten nemen, weten ze niet wat ze kunnen – en hebben ze misschien niet het vertrouwen en de moed om de onvermijdelijke risico’s van het leven aan te gaan. Ja, je kunt een arm breken door in een boom te klimmen – en ja, je kunt vernederd worden als je een vriend probeert te maken en wordt afgewezen. Maar dat betekent niet dat je het niet moet proberen; de lessen die we leren van mislukkingen zijn net zo belangrijk als de lessen die we leren van succes.

5.  Vriendjes maken

Kinderen moeten leren hoe ze moeten samenwerken. Ze moeten leren vrienden te maken, te delen en samen te werken, hoe ze andere mensen moeten behandelen. Als ze alleen in zeer gestructureerde verbanden met elkaar omgaan, zoals op school of in sportteams, zullen ze – kunnen ze – niet alles leren wat ze moeten weten. Buitenspelen betekent andere kinderen ontmoeten. Door de interactie met leeftijdsgenootjes ontstaan verschillende leersituaties. Samen spelen betekent ook rekening met elkaar houden en op je beurt wachten. De sociale vaardigheden worden spelenderwijs getraind. Samen met leeftijdsgenootjes bedenken ze allerlei activiteiten. Buiten is er minder controle en bepaalt je kind vaker zelf wat hij doet. Een zandbak bijvoorbeeld neemt niet veel plek in beslag en het is een heel eenvoudig speelgoed. Maar in die zandbak, tijdens het bouwen en ook weer kapot maken van allerlei bouwwerken, kunnen hechte vriendschappen ontstaan.

6.  Waardering voor de natuur

Kinderen moeten leren de natuur te waarderen, en dat kan al vanuit je eigen achtertuin. Laat je kind daarom op speelse wijze kennismaken met de natuur. Buiten ervaren kinderen de ruimte, planten, dieren, het weer, het licht, het geluid en de grond veel beter dan binnen. Daarnaast vinden kinderen buiten overal mooie dingen om te verzamelen, te bekijken en mee te spelen. Ze zien vogels in de lucht, een blaadje met een bijzondere vorm, een spinnenweb in de heg of een klein kriebelbeestje aan de voet van een boomstam. Zo levert elk seizoen nieuwe ervaringen op en leren kinderen steeds meer.

Dus probeer het eens. Doe wat onze ouders deden: stuur je kinderen naar buiten. Nog beter, ga met ze mee om ze te laten stampen in de plassen, soep te maken van modder en boompje te klimmen.