16 leuke spellen voor in de zandbak

Kinderen vinden het heerlijk om in zandbakken te graven en te spelen. Spelen in zand is een geweldige zintuiglijke ervaring en biedt een geweldige kans voor hen om hun fantasie te gebruiken en te genieten van heerlijk ongestructureerd spelen. Het spelen in zandbakken heeft ook veel voordelen voor peuters en kleuters.

Ze leren over de eigenschappen van zand door het te voelen, te graven, te tikken en vorm te geven, spelen met zand helpt bij de ontwikkeling van hun fijne motoriek en het bevordert de creativiteit en de verbeelding, naast vele andere voordelen.

In dit blog daarom een paar leuke spelletjes voor in de zandbak om je kinderen op een creatieve manier in een zandbak te laten spelen.

1. Zand bakken & koken

Als je het geluk hebt dat je naast een zandbak ook nog een keukentje hebt om je kinderen mee te laten spelen, zet het dan naast de zandbak. Sorteer je plastic borden en gebruik oudere items om een bak te vullen die je buiten kunt gebruiken om met zand gevulde recepten te bereiden.

2. Zandkastelen wedstrijd

Zorg voor emmers en schoppen in alle maten. Moedig kinderen aan in teams van twee te werken (als er vriendjes en vriendinnetje zijn om mee te spelen) om een zandkasteel te bouwen. Maak foto’s van de zandkastelen van de kinderen en hang ze op aan de muur.

3. Schattenjacht

Organiseer een schattenjacht in je eigen achtertuin. Verstop verschillende aanwijzingen in de tuin die de kinderen naar de zandbak leiden, waar ze een speciale verrassing in het zand begraven vinden. Nodig ze uit om het op te graven en de traktatie te delen (stickers, tatoeages, enz.).

4. Wegen in overvloed

Tover je zandbak om tot een uniek stratencircuit. Graaf wegen en tunnels die kinderen kunnen verkennen met speelgoedauto’s en -vrachtwagens. Moedig ze aan om de accessoires in de zandbak te gebruiken om obstakels te bouwen.

5. Rivieren

Wanneer kinderen hun interesse in het wegencircuit beginnen te verliezen, gebruik dan de tuinslang om het zand nat te maken en de wegen onder water te zetten om rivieren te creëren. Zorg voor boten waarmee kinderen kunnen spelen. Een zand & watertafel is dan wel het summum.

6. Overal modder

Verras de kinderen en gebruik de tuinslang om het zand in de zandbak nat te maken voordat ze ‘s morgens gaan spelen. Ze zullen het ontdekken van de modder geweldig vinden. Ze zullen nog verbaasder zijn dat je ze erin laat spelen! Dit is een geweldige manier om kinderen naar de zandbak te lokken!  

7. Een vulkaan

Bouw een reusachtige vulkaan in je zandbak. Vraag de kinderen om een grote heuvel te maken die een vulkaan voorstelt. Je hebt witte azijn en zuiveringszout nodig (de hoeveelheden zullen variëren naargelang de grootte van de vulkaan). Vul de vulkaan met azijn en giet het zuiveringszout erin om een spectaculair effect te creëren.

 8. Goudzoekers

In elke zandbak liggen wel een paar ongebruikte zeefjes. Graaf ze uit en leg uit dat ze belangrijk gereedschap zijn voor goudzoekers. Verstop goudstukken (plastic munten of beschilderde stenen) in de zandbak en nodig kinderen uit om ze te vinden door de zeven met zand te vullen en ze te schudden om te zien of ze goud hebben gevonden.

9. De tuin

Tuingereedschap voor kinderen kan ook in de zandbak worden gebruikt. Kinderen zullen het leuk vinden om te doen alsof ze bloemen planten en onkruid wieden. Ze kunnen gaten graven, onzichtbare zaadjes (of steentjes) planten en het zand harken om een prachtige denkbeeldige tuin te creëren.

10. Bouwplaats

Het is tijd om al je grote bouwvrachtwagens, tractoren en kranen tevoorschijn te halen en te beginnen met het bouwen van enorme zandhopen.

11. Het strand

Een strand is eigenlijk een reusachtige zandbak! Zet een parasol in een hoek van je zandbak. Zorg voor schepjes en emmertjes. Leg er een paar schelpen en plastic zeedieren bij en breng de dag door op je eigen privéstrand.

12. Fossielen zoeken

Jonge archeologen zullen dol zijn op het zoeken naar dinosaurusfossielen in je zandbak. Verstop gewoon plastic dinosaurussen in het zand en laat kinderen ze uitgraven!

13. Kostbare stenen

Laat kinderen doen alsof ze mijnwerkers zijn die in een mijn (zandbak) naar edelstenen zoeken. Verstop sierstenen (voor vazen) in de zandbak. Ze zullen echte schatten voorstellen voor jonge kinderen.

14. Magnetische vondsten

Maak van je zandbak een wetenschappelijk experiment. Verstop kleine metalen voorwerpen of munten net onder het oppervlak. Laat de kinderen met magneten (zoals die voor bingospelletjes worden gebruikt) het zand voorzichtig schoonvegen om de metalen voorwerpen te ontdekken. Deze activiteit vereist natuurlijk nauwlettend toezicht als er jonge kinderen aanwezig zijn.

15. Sporen in het zand

Druk het zand in je zandbak samen om het oppervlak zo glad mogelijk te maken. Experimenteer met verschillende voorwerpen om sporen te maken: voeten, vingers, stokken, speelgoed, dinosaurussen, enz.

16. Zandverf

Hier is een eenvoudig recept dat leuk kan zijn om in je zandbak te gebruiken. Ingrediënten voor in een spuitfles:

  • 2-3 eetlepels maïzena
  • 1 kopje water
  • Voedingskleurstof

Meng de ingrediënten zeer goed. De zandverf kan worden gebruikt om kleur te geven aan de zandbakcreaties van kinderen.

Kooptip!

We raden eigenlijk altijd aan om een zandbak met deksel te kopen. Hiermee sluit je de zandbak na het spelen eenvoudig af. Het speelzand is hierdoor beschermt tegen ongedierte en dit zorgt ervoor dat het zand langer mee gaat. Daarnaast kun je bij houten zandbakken van de deksel vaak ook 2 bankjes maken, waardoor jij of je kinderen ook lekker kunnen zitten tijdens het spelen in de zandbak.