Tips voor het onderhoud van je speeltoestel

Een speeltoestel biedt kinderen eindeloze mogelijkheden om actief te spelen. Toch vergt het wel enig onderhoud om de levensduur van het speeltoestel te maximaliseren. De constante blootstelling aan de weerselementen veroorzaakt nu eenmaal slijtage. Slijtage die je kunt voorkomen of tijdig kunt repareren dankzij regelmatig onderhoud.

Waarom is het onderhoud van speeltoestellen belangrijk?

Er zijn vele redenen, waaronder het beschermen van het speeltoestel zelf. Als je je geld investeert in een houten speeltoestel, krijg je een speeltoestel van hoge kwaliteit daarvoor terug. Door regelmatig onderhoud uit te voeren, hou je het speeltoestel ook in een goede conditie. Waardoor je écht waar krijgt voor je geld.

Andere redenen om regelmatig onderhoud te plegen

Door regelmatig onderhoud te plegen aan een speeltoestel voorkom je letsel door verwondingen. Zodat je toch met een gerust hart je kinderen op het speeltoestel kunt laten spelen. Na verloop van tijd en (intensief) gebruik kan een speeltoestel schade oplopen. Wanneer je regelmatig onderhoud uitvoert, kun je eventuele problemen vroegtijdig opsporen. Hierdoor kun je het probleem oplossen nog voordat het een echt probleem wordt.

Wat zijn specifieke problemen om op te letten?

Verwondingen kunnen ontstaan doordat bouten en/of schroeven uitsteken, scherpe randen hebben of gebroken zijn. Regelmatige controle hierop voorkomt verwondingen. Draai ze ook regelmatig goed aan om de stabiliteit te garanderen. Check ook regelmatig de touwen, kettingen, haken en andere verbindingen die schommels en andere afneembare onderdelen vasthouden. En verder:

  • Controleer plastic onderdelen op scheuren of deuken.
  • Controleer op roest op metalen onderdelen.
  • Smeer bewegende metalen onderdelen in voor een soepele beweging.
  • Spoor splinters, barsten en rotting op houten onderdelen op.
  • Schuur ruwe plekken op het hout.
  • Vervang rotte of beschadigde planken.
  • Loop rond de toestellen om te controleren op struikelgevaar en andere veiligheidsproblemen rond de speeltoestellen.
  • Kijk naar scherpe voorwerpen, afval, uitwerpselen van dieren en insecten in de zandbak.
  • Vervang alle kapotte of beschadigde onderdelen.

Verwijder afneembare onderdelen voor de winter

Speeltoestellen zijn ontworpen om de elementen van buiten te weerstaan, maar de winter brengt barre omstandigheden met zich mee die snelle slijtage en afbraak van de accessoires kunnen veroorzaken. Koude temperaturen maken materialen broos en vatbaar voor breuk. Het gewicht van sneeuw en ijs kan ook spanning veroorzaken op schommels. Als het speeltoestel in de winter niet wordt gebruikt, is het aan te raden om alle afneembare onderdelen te verwijderen voordat de eerste sneeuwvlokken vallen. 

Volg de aanbevelingen voor het gewicht

Ondanks zijn kracht heeft hout zijn grenzen. Andere onderdelen hebben ook grenzen aan hoeveel gewicht ze aankunnen. Het is belangrijk om de gewichtsbeperkingen van de fabrikant op te volgen om de speelstructuur in goede staat te houden. Overbelasting van de verschillende speelzones leidt tot overbelasting van de onderdelen, waardoor ze kunnen scheuren of aan sterkte verliezen. Ook al breken de onderdelen van een speeltoestel niet direct wanneer er sprake is van overbelasting, kan er in de toekomst sneller sprake zijn van breuk wanneer er regelmatig meer gewicht dan toegestaan op het speeltoestel aanwezig is. De gewichtslimieten verschillen soms van onderdeel tot onderdeel van hetzelfde speeltoestel. Een touwladder kan bijvoorbeeld minder gewicht dragen dan een stevige schommel. Wees je bewust van de gewichtslimieten voor de verschillende onderdelen van het speeltoestel. En herinner je kinderen eraan het toestel te gebruiken zoals het bedoeld is om overbelasting of schade te voorkomen.

Bescherm de ondergrond

De beschermende bodembedekking onder een speeltoestel is een belangrijk veiligheidskenmerk. Gras is niet altijd voldoende veilig onder het speeltoestel. Als je kind valt, is er materiaal nodig dat de schok absorbeert om de ernst van de verwondingen te verminderen.

Mulch is een organisch materiaal dat een gemakkelijke en goedkope optie is voor het opvullen van de ruimte onder en rond de speelplek in je tuin. De eerste laag mulch moet ten minste 15 cm diep zijn. Die diepte is geschikt voor toestellen die tot 2 meter hoog zijn. Mulch of ander los vulmateriaal moet los blijven en mag niet worden samengeperst. Laat de mulchlaag ten minste 1,5 meter rondom het speeltoestel uitsteken om een veilige bufferzone te creëren.

Na verloop van tijd zakt mulch in en wordt het compacter. Hout mulch breekt uiteindelijk ook af, waardoor de demping onder de speeltoestellen vermindert. Controleer elk jaar de diepte van de mulch om te controleren op inklinking en afbraak. Voeg indien nodig meer mulch toe aan het gebied.