Hoe ziet de ideale tuin voor kinderen eruit? Eén ding is zeker: saai zal die zeker niet zijn. Kinderen willen avonturen beleven, zich verstoppen in heggen, klimmen, ravotten, creatief zijn – maar ook dagdromen en knabbelen op wat lekkers. Met de tips en ideeën in dit blog kun je van jouw tuin of speeltoestel een waar speelparadijs maken.
Fysieke uitdaging
Kinderen vinden het leuk om hun eigen fysieke mogelijkheden uit te testen. Hellingen, heuvels en greppels zijn ideaal om te klimmen, te glijden en te springen. Met 15 m³ uitgegraven materiaal kan al een begaanbare heuvel worden gemodelleerd. De weg naar de “top” kan worden afgelegd via een klimtouw op het steilste punt. De “vallei” kan bereikt worden via een glijbaan. Als de kinderen groot zijn, wordt het een rotstuin met rotsplanten.
Klimmend kind
Bomen zijn een verrijking voor elke tuin. Ze bieden schaduw, ruimte om te klimmen of voor een boomhut. Een schommel of hangmat kan aan stevige zijtakken worden bevestigd. Heb je geen bomen in je tuin dan kan een speeltoren of speelhuisje op palen al dan niet uitgebreid met de leukste accessoires natuurlijk ook heel goed dienst doen om datzelfde gevoel na te bootsen.
Om de beweeglijkheid van kinderen te bevorderen, kan ook een gewone, liggende boomstam of een muurtje in de tuin dienst doen. Vraag ernaar bij een zagerij en schroef de evenwichtsbalk vast aan een betonnen fundering. Nog spannender is een klimboom waarvan de takken nog intact zijn. Een simpel touw dat in een boomtop hangt geeft je dat jungle gevoel. Een dikke knoop in het touw dient als zitplaats. Een laag boomschors of houtsnippers onder de schommel zorgt voor een zachte landing.
Een ander idee dat gemakkelijk uit te voeren is: span een zogenaamde slackline tussen twee bomen. Slacklinen is het balanceren op een strak gespannen touw. Eigenlijk een vorm van koorddansen, het grote verschil is dat een slackline veert.
Een steile rotswand of berg beklimmen?
Klimmen en dan het liefst zo hoog mogelijk. Veel kinderen dagen zichzelf én hun speelkameraadjes graag uit om te zien wie het hoogst kan klimmen. Een steile rotswand of een berg beklimmen in de eigen achtertuin kun je nabootsen door gebruik te maken van zogenaamde klimstenen. Deze zijn in allerlei kleuren én maten verkrijgbaar. Op die manier maak je zelf een klimmuur waar het kroost naar hartenlust tegenop kan klauteren.
Van jongs af aan genieten kinderen van motorische en cognitieve uitdagingen. Een klimwand met kleurrijke klimstenen van verschillende afmetingen in de frisse lucht is een uitdagende en opwindende vrijetijdsbesteding. Een slim idee is om een klimmuur zo te plaatsen dat die de (enige) toegang naar een andere speelplek vormt. Tip: Leg voor de klimwand valmatten neer. De grasmat is zacht, maar de speciale valmatten zorgen voor extra schokdemping. Ze zijn ook verkrijgbaar in verschillende diktes voor verschillende klimhoogtes.
Geen tijd of niet creatief?
Je ziet het, je kunt in principe met wat fantasie de leukste bezigheden en spellen bedenken met alledaagse dingen. Ontbreekt het je aan de nodige fantasie kun je gelukkig de leukste accessoires voor een speeltoestel gewoon kopen. En je zult het zelf merken, gaandeweg krijgt zelfs de minst creatieveling de leukste ideeën om de speelplek uit te breiden.